Formålet med en tiltaksutredning er å etablere et overordnet strategisk grunnlag for videre planlegging. Utredninger kan være nasjonale, regionale, strekningsvise eller tematiske. Kostnadsestimatet skal være innenfor 40 % nøyaktighet. Større samferdselsutredninger har krav til konseptvalgutredning (KVU).
En tiltaksutredning skal resultere i ett eller et fåtall alternativ(er) som videreføres i teknisk hovedplan og eventuelt kommunedelplan eller reguleringsplan.
Utredninger skal gjennomføres i henhold til STY-601738 Håndbok for utrednings-, plan- og byggeprosjekter i Bane NOR.
Før tiltakene kan beskrives, må det innhentes tilstrekkelig bakgrunnsmateriale/grunnlagsdata for å kunne avdekke alle påvirkninger, muligheter og konsekvenser.
Plangrunnlag skal etableres i henhold til krav gitt i Grunnlagsdata.
Prosjekteringen for dette fagområdet skal gjennomføres i henhold til bestemmelser i kontrakt.
Det er normalt ikke behov for å gjennomføre noen form for prosjektering av elektrotekniske bygninger og rom i en utredningsfase. Det er imidlertid behov for å utarbeide tilstrekkelig grunnlag for å fastsette om prosjektet er gjennomførbart og konsekvenser, kostnader og forutsetninger.
Prosjekterende skal:
Det stilles detaljerte krav til hvorledes arbeidet skal gjennomføres, hva arbeidet skal inneholde og utformingen av resultatet. Dette blant annet fordi prosjekteringen skal inngå i en tverrfaglig prosess. Kravene beskrives i Bane NORs retningslinjer (Håndbok Digital planlegging): Krav til utførelse.
Leveransen for dette fagområdet skal gjennomføres i henhold til bestemmelser i kontrakt og følgende retningslinjer: Krav til leveranse.
Følgende dokumentasjon skal leveres:
Hovedendringer er utført ved revisjoner. Mindre endringer kan utføres ved en underrevisjon. Retting av feil og små endringer er ikke vist, men de fremkommer i Endringshistorikk.
De store endringene veilederen har gjennomgått er dokumentert her: