Brukerverktøy

Nettstedverktøy


prosjektgjennomforing:detaljplan

Forskjeller

Her vises forskjeller mellom den valgte versjonen og den nåværende versjonen av dokumentet.

Lenk til denne sammenligningen

Begge sider forrige revisjonForrige revisjon
Neste revisjon
Forrige revisjon
prosjektgjennomforing:detaljplan [2022/02/14 13:55] stunprosjektgjennomforing:detaljplan [2022/09/16 08:22] (nåværende versjon) – [Beskrivelse av aktiviteter - Utforming teknisk plan] stun
Linje 3: Linje 3:
 ===== Hensikt ===== ===== Hensikt =====
  
-Prosessen består av mange aktiviteter av ulike deltakere og i rekkefølge med aksept og kontrollvurderinger underveis. +Dette er et eksempel på en prosess for gjennomføring av planarbeidet. Prosessen består av mange aktiviteter av ulike deltakere og i rekkefølge med aksept og kontrollvurderinger underveis.  
 Rekkefølgen og aktivitetene må tilpasses prosjektet og vil kunne variere fra prosjekt til prosjekt.  Rekkefølgen og aktivitetene må tilpasses prosjektet og vil kunne variere fra prosjekt til prosjekt. 
  
-Eksempel på prosessbeskrivelse for utførelse av detaljplan eller teknisk spesifikasjon med offentlig arealplan. 
  
 {{:arbeidsprosess-ny:pp-detaljplan.png?nolink&1000|}} {{:arbeidsprosess-ny:pp-detaljplan.png?nolink&1000|}}
Linje 121: Linje 121:
       * Plassering av alle utendørs objekter i modellen. Det skal vurderes optimal plassering for å sikre areal og for å forhindre kollisjoner/konflikter mellom objekter.        * Plassering av alle utendørs objekter i modellen. Det skal vurderes optimal plassering for å sikre areal og for å forhindre kollisjoner/konflikter mellom objekter. 
       * Utarbeide fagrapporter over de valgte løsningene og skal begrunnes i hva som er det mest økonomisk fordelaktige for byggherre og infrastruktureier. Det må tas stilling til kommentarer gitt til hovedplan fra f.eks Trafikk, Bane, Signal. Det må dokumenteres at valgt løsning er gjennomførbar, risikoredusert (SHA) og minst mulig til hinder for avviklingen av togtrafikken. Det skal utarbeides risikoregister og avvikslogg.        * Utarbeide fagrapporter over de valgte løsningene og skal begrunnes i hva som er det mest økonomisk fordelaktige for byggherre og infrastruktureier. Det må tas stilling til kommentarer gitt til hovedplan fra f.eks Trafikk, Bane, Signal. Det må dokumenteres at valgt løsning er gjennomførbar, risikoredusert (SHA) og minst mulig til hinder for avviklingen av togtrafikken. Det skal utarbeides risikoregister og avvikslogg. 
-      * Underlag til [[https://trv.jbv.no/wiki/S%C3%B8k_dispensasjon_fra_Teknisk_regelverk|dispensasjonssøknader]] ved avvik fra Teknisk Regelverk. Søknadene skal føres inn i prosjektets avvikslogg.+      * Underlag til [[https://trv.banenor.no/wiki/S%C3%B8k_dispensasjon_fra_Teknisk_regelverk|dispensasjon]] ved avvik fra Teknisk Regelverk. Søknadene skal føres inn i prosjektets avvikslogg.
       * Avklare behov for areal for det ferdige anlegget, og evt. midlertidig areal for anleggsgjennomføringen, som innspill til planforslag for reguleringsplan.       * Avklare behov for areal for det ferdige anlegget, og evt. midlertidig areal for anleggsgjennomføringen, som innspill til planforslag for reguleringsplan.
       * Modelloppdatering, beskrivelser og beregninger tilpasset resultatet i analysene.       * Modelloppdatering, beskrivelser og beregninger tilpasset resultatet i analysene.
Linje 309: Linje 309:
 ++++ ++++
  
-++++Utarbeide forslag til reguleringsplan +++++Utarbeide forslag til reguleringsplan |
- |+
   * **Formål:** For gjennomføring av større bygge- og anleggstiltak og andre tiltak som kan få vesentlige virkninger for miljø og samfunn, kreves det reguleringsplan. Reguleringsplan er et arealplankart med tilhørende bestemmelser som angir bruk, vern og utforming av arealer og fysiske omgivelser. En reguleringsplan fastsetter framtidig arealbruk for området og gir grunnlag for ekspropriasjon.    * **Formål:** For gjennomføring av større bygge- og anleggstiltak og andre tiltak som kan få vesentlige virkninger for miljø og samfunn, kreves det reguleringsplan. Reguleringsplan er et arealplankart med tilhørende bestemmelser som angir bruk, vern og utforming av arealer og fysiske omgivelser. En reguleringsplan fastsetter framtidig arealbruk for området og gir grunnlag for ekspropriasjon. 
   * **Underlag:**    * **Underlag:** 
Linje 323: Linje 322:
   * Utarbeide forslag til plankart   * Utarbeide forslag til plankart
   * Utarbeide forslag til reguleringsbestemmelse   * Utarbeide forslag til reguleringsbestemmelse
-  * Identifisere risikomomenter og farer for ytre miljø og beskrive risikoreduserende tiltak. [[fag:ytre_miljo:felles_ytre_miljo|Fagsiden Ytre miljø.]]+  * Identifisere risikomomenter og farer for ytre miljø og beskrive risikoreduserende tiltak. Utføres i henhold til [[fag:ytre_miljo|Generell del ytre miljø]] 
   * Miljøteknisk og biologisk grunnundersøkelse, miljøkartlegging og avfallsplan   * Miljøteknisk og biologisk grunnundersøkelse, miljøkartlegging og avfallsplan
   * Utarbeide ROS-analyse   * Utarbeide ROS-analyse
Linje 333: Linje 332:
  
  
 +++++Offentlig ettersyn og medvirkning – reguleringsplan |
 +  * **Formål:** Forslag til reguleringsplan skal sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn. Høringen skal kunngjøres i minst én avis som er alminnelig lest på stedet og planforslaget gjøres tilgjengelig gjennom elektroniske medier. Fristen for å gi uttalelse og eventuelt å fremme innsigelse til reguleringsplanen skal være minst seks uker. Formålet er å oppfylle krav til medvirkning i plan- og bygningsloven, samt sørge for at interessenter gis informasjon og mulighet til å komme med innspill.
 +  * **Underlag:** 
 +  * Forslag til reguleringsplan (planbeskrivelse, plankart, reguleringsbestemmelser, ROS-analyse)
 +  * **Utførelse:** 
 +  * Gjennomføre medvirkningsaktiviteter reguleringsplan. Ved behov bør det gjennomføres åpne informasjonsmøter, kontordager eller lignende for å informere om planforslaget.
 +  * Sende reguleringsplan til 1. gangsbehandling og offentlig ettersyn. I samråd med planmyndighet må det avklares om reguleringsplanen skal 1. gangsbehandles og sendes på offentlig ettersyn av planmyndighet, eller om planforberedelse skal overføres til Bane NOR (jf. pbl § 3-7) slik at Bane NOR selv sender planforslaget på offentlig ettersyn uten forutgående 1. gangsbehandling. Ved offentlig ettersyn skal reguleringsplanen sendes til grunneiere, berørte parter og relevante myndigheter (statlige, regionale og lokale). Offentlig ettersyn skal annonseres i minst én avis som er alminnelig lest på stedet, og gjennom elektroniske medier.
 +  * Motta og gjennomgå merknader til reguleringsplan. Merknader til reguleringsplanen arkiveres i saksrom og gjennomgås av planleggingsleder.
 +  * Utarbeide merknadsdokument til reguleringsplan. Merknader skal oppsummeres og besvares i eget merknadsdokument.
 +  * Revidere reguleringsplan. Planforslaget revideres på bakgrunn av merknader, hvis hensiktsmessig.
 +  * **Leveranse:** 
 +  * Merknadsdokument
 +  * Revidert reguleringsplan
 +++++ 
  
 +++++Oversende reguleringsplan til politisk planbehandling |
 +  * **Formål:** Oversende reguleringsplan til planmyndighet for politisk behandling og vedtak.
 +  * **Underlag:** Revidert reguleringsplan (planbeskrivelse, plankart, reguleringsbestemmelser, ROS-analyse).
 +  * **Utførelse:** 
 +    * Skrive oversendelsesbrev. Oversendelsesbrev sendes til planmyndighet sammen med planforslag.
 +  * **Leveranse:** Oversende reguleringsplan og merknadsdokument til planmyndighet. Reguleringsplan og merknadsdokument må oversendes planmyndighet for politisk behandling og vedtak.
 +++++ 
  
- +++++Oppdatering vedtatt reguleringsplan 
- +  * **Formål:** Oppdaterer reguleringsplan med plankart i medhold til den politiske behandlingen
- +  * **Underlag:** Sakspapirer av politisk vedtak
-++++SHA-analyse +  * **Utførelse:**  
-  * **Formål:** Planlegge sikker anleggsgjennomføring ved å sikre at risikoforholdet for arbeidstakere ved anleggsgjennomføring av planen kan håndteres på en forsvalig måte.  +    Gjennomgang av det politiske vedtaket for innarbeidelse reguleringsplanen 
-  * **Underlag:**  +  * **Leveranse:** Oppdatert reguleringsplan og plankart.
-  * Dokumentasjon av prosjektert anlegg +
-  * Håndbok for SHA [[http://www.banenor.no/elkraft/veileder/STY-601652.pdf|STY-601652]] +
-  * **Utførelse:** Analysen foretas som en tverrfaglig prosess styrt av koordinator for prosjektering (KP). +
-  * Tidlig kartlegging av risikofylte arbeidsoperasjoner som ikke uunngåelige planleggingen. Mal for SHA plan {{ :fag:felles:sty-601773_001_sha_-_mal.pdf|STY-601773}} +
-  * **Leveranse:** SHA-rapport.+
 ++++  ++++ 
 +===== Akseptvurdering / kontroll og godkjenningspunkt =====
  
-++++RAMS-analyse/risikovurdering  +++++Uavhengig verdianalyse forut designfrys
-  * **Formål:** Bidra i analyse av togframføringssikkerhet og vedlikeholdbarhet av prosjektert system (endelig anlegg). +  * **Formål:**  
-  * **Underlag:** Dokumentasjon av prosjektert anlegg (Systemdefinisjon/systembeskrivelse av prosjektert system, omgivelser, persongrupper, trafikkmønster o.l.)+  * Uavhengig verdianalyse er en teknisk-økonomisk optimalisering av prosjektene, der man ser på muligheter for både økning av samfunnsøkonomisk nytte og mulige kostnadsbesparende tiltak som Bane NOR skal vurdere. Analysen utføres av et prosjektuavhengig team. Resultatet av UVAen eies av prosjektet.  
 +  * UVA03 skal gjennomføres i fasen Planlegging forut for Designfrys (Teknisk detaljplan). Hensikten er kostnadsoptimalisering gjennom å utfordre valg av tekniske løsninger og standarder for den valgte traséen med eventuelle stasjoner. Besparelser eller økt nytte kan for eksempel komme av vurderinger av profiler, bruer, tunneler o.l..  
 +  * **Underlag:**  
 +     * Dimensjoneringskrav og premisser (Teknisk designbasis) 
 +     * Grunnlag for anbefalt løsning (Silingsdokument) 
 +     * Konseptdokument (der dette foreligger) 
 +     * Sporplaner 
 +     * Faseplaner 
 +     * Fremdriftsplan 
 +     * Kostnadsestimat 
 +     * Trafikale og kapasitetsmessige vurderinger 
 +     * Anleggsgjennomføring 
 +     * Kontraktstrategi 
 +     * Risikovurderinger 
 +     * 3D modell (der dette foreligger) 
 +     * Grunnforhold og geoteknikk 
 +     * Utkast teknisk detaljplan (der dette foreligger) 
 +     * Andre fagrapporter (type avhenger av prosjektets karakter)
   * **Utførelse:**    * **Utførelse:** 
-    Analysegruppen skal identifisere farer (og eventuelt vedlikeholdsutfordringer) knyttet til prosjektert løsning og avdekke eventuelle risikoreduserende tiltak som er hensiktsmessige å innføre i et nytte/kost perspektiv (ALARP-prinsippet). Analysens omfang tilpasses prosjektets omfang. +     Tilrettelegge dokumentasjon for UVA 
-  * **Leveranse:** Risikovurderingsrapport/RAMS-analyserapport+  * **Leveranse:**  
 +     * Utsendt dokumentasjon 
 +  * **Akseptkriterie:**  
 +     * Utfylt og signert {{ :arbeidsprosess:ttg.docx |TTG}} 
 +     
 ++++  ++++ 
  
-++++Risikovurdering av togframføringssikkerhet i anleggsperioden | 
-  * **Formål:** Bidra i analyse av togframføringssikkerhet i anleggsperioden (midlertidige faser) 
-  * **Underlag:** Faseplan  
-  * **Utførelse:** Analysegruppen skal identifisere farer knyttet til faseplan, med fokus på farer som påvirker togframføringen og persongrupper. Videre skal analysegruppen avdekke eventuelle risikoreduserende tiltak som er hensiktsmessige å innføre i et nytte/kost perspektiv (ALARP-prinsippet). Analysens omfang tilpasses faseplanens omfang. 
-  * **Leveranse:** Risikovurderingsrapport 
-++++ 
  
-++++Usikkerhetsanalyse +++++Tredjepartskontroller 
-  * **Formål:** Identifisere kostnadsrammen for byggingen av tiltakene tatt betraktning usikkerhetsdriverne i prosjektet med usikkerhet +/- 10%+  * **Formål:** Hensikten med denne aktiviteten er å gjennomføre en trafikal kontroll av løsningen som er valgt. I en trafikal kontroll vurderes det hvordan den tekniske løsningen påvirker togframføring og at den er henhold til gjeldene lovverk. Omfanget av kontrollen avtales med TTG (Trafikal teknisk godkjenning).  
-  * **Underlag:** Beskrivelse av prosjektert  +  * **Underlag:**  
-  * **Utførelse:** Analysen foretas som en tverrfaglig prosess styrt av sertifisert person (gjerne eksternt selskap)Som underlag for å bestemme kostnadsrammen, identifiseres usikkerhetsdriverne prosjektet i tillegg til at kostnadspostene fra estimeringen gjennomgås. Usikkerhetsanalysen foretas som en 1-2 dagers gruppeprosess+     * Prosjektert grunnlag (tekst, modell, tegninger) over dagens anlegg og prosjekterte tiltak. 
-  * **Leveranse:** Usikkerhetsrapport+     * Tidligere uttalelse fra TTG.  
 +     * Notat for oversendelse av dokumentasjonen i saksrom 
 +     * Notat fra prosjektets signalbefaring dersom relevant 
 +     * Tegningsliste 
 +     * Skjematisk plan 
 +     * Forriglingstabell/togveislister 
 +     * Signal- og baliseplassering 
 +     * ATC-kodetabeller 
 +     * Skjematisk skiltplan og skiltplantabell for signal 
 +  * **Utførelse:**  
 +     * Kontrollere at all dokumentasjon som leveres er kontrollert og godkjent. 
 +     * Utarbeide sikt- og togbevegelseanalyse. 
 +     * Oversende tegningsgrunnlag. 
 +     * Anleggsgjennomføringen skal ta hensyn til tog drift og tilfredsstille krav til nivå for risiko og til tilgjengelighet for togframføring under bygging.  
 +  * **Leveranse:**  
 +     * Tilrettelagt dokumentasjon for funksjonell godkjenning og TTG. 
 +  * **Akseptkriterie:**  
 +     * Utfylt og signert {{ :arbeidsprosess:ttg.docx |TTG}} 
 +     
 ++++  ++++ 
  
  
-===== Akseptvurdering / kontroll og godkjenningspunkt ===== 
  
  
Linje 412: Linje 460:
 Til grunn for leveransen så forventer vi at følgende dokumenter blir lagt til grunn: Til grunn for leveransen så forventer vi at følgende dokumenter blir lagt til grunn:
  
-  * Håndbok digital planlegging: [[digitalplan:digital_planlegging|Håndbok digital planlegging]].+  * Håndbok digital planlegging: [[digitalplan:start|Håndbok digital planlegging]].
   * Detaljering av modell og tegningsleveranser: [[fag:felles:modellinnhold:start|Oppbygging av filnavn og detaljeringsgrad for fagmodeller.]]   * Detaljering av modell og tegningsleveranser: [[fag:felles:modellinnhold:start|Oppbygging av filnavn og detaljeringsgrad for fagmodeller.]]
   * Krav til oppbygging av modell: [[fag:felles:fagmodell_oppbygging|Oppbygging av en fagmodell]]   * Krav til oppbygging av modell: [[fag:felles:fagmodell_oppbygging|Oppbygging av en fagmodell]]
Linje 436: Linje 484:
  
 De store endringene veilederen har gjennomgått er dokumentert her: De store endringene veilederen har gjennomgått er dokumentert her:
- +  * Versjon 2. Oppdatert prosjektmodeller. Gjeldende i fra 15.02.2022 
-  * Versjon 1. Første versjon. Gjeldende i fra 5.02.2019+  * [[arbeidsprosess:detaljplan|Versjon 1]]. Første versjon. Gjeldende i fra 5.02.2019
  
  
prosjektgjennomforing/detaljplan.1644846940.txt.gz · Sist endret: 2022/02/14 13:55 av stun

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki