Tilbudt ressurs må ha relevant utdanning innen konstruksjonsteknikk, byggfag, anleggsfag eller tilsvarende. Det forventes at tilbudt ressurs har erfaring med prosjektering av bruer og konstruksjoner nær eller som del av jernbane. R/P må oppgi en kontaktperson (senior) ved særskilt krevende konstruksjoner og/eller byggeforhold.
For prosjekter som omfatter bru og/eller byggeforhold skal R/P etablere alternative bruløsninger med plan, tverrsnitt og angivelse av konstruksjonsmaterialer. R/P må legge ved enkle beregninger som gir vilkår for bruen, slik som grunnforhold, egenvekt på bru, trafikklast over brua, kjørbar profil (under og over brua). Fagrapporten skal inneholde en tekstdel som beskriver anleggsgjennomføring, herunder behov for spordisponering/togfrie perioder, om brukonstruksjonen løftes eller skyves på plass osv. Med den tekstlige redegjørelsen skal det følge med tekniske vurderinger / begrunnelse for valg av tekniske løsninger (fordeler og ulemper). Kostnader for alle aktuelle alternativer til bruer og konstruksjoner skal fremkomme i kostnadsestimatet. Hovedrapporten for den tekniske hovedplanen skal drøfte og begrunne valgte løsninger med henvisning til fagrapporten.
R/Ps skal i sin prosjektering oppfylle alle eksterne og interne krav i gjeldende regelverk og håndbøker som omhandler banelegemets stabilitet, frostsikring, bæreevne mm. Fagrapport fra R/P skal inneholde beskrivelser, beregninger og vurderinger for fagområdet. Fagområdet innebærer minimum:
R/P skal gjøre seg kjent i oppdragsområdet ved befaring og innhente data fra tidligere utførte geotekniske grunnundersøkelser i området. R/P skal innhente kvartærgeologisk kart og aktsomhetskart over prosjektområdet som viser kvikkleire-aktsomhetssoner kartlagt av NVE og SVV, se også databasen NADAG. R/P skal sammenstille nevnte underlag i et kart for å gi oversikt og danne grunnlaget for eventuelt å planlegge undersøkelsesprogram i oppdraget. R/P skal vurdere om det er behov for å utføre supplerende geotekniske grunnundersøkelser før geoteknisk prosjektering utføres. Bane NOR skal godkjenne boreplan for supplerende grunnundersøkelser før undersøkelsene utføres.
Avrop på denne avtalen kan inneholde utførelse av grunnundersøkelser. Geotekniske grunnundersøkesler skal utføres i henhold til europeiske og norske standarder (NS-EN) og til Norsk Geoteknisk Forenings veiledninger for utførelse av felt- og laoratorieundersøkelser. Det skal utarbeides datarapport fra geotekniske grunnundersøkelser, med karttegning som viser hvor grunnboringer er utført og i tillegg tegninger som viser resultater fra alle felt- og laboratorieundersøkelsene.
Krav til innhold og oppsett for datarapporter fra geotekniske grunnundersøkelser finnes i Bane NORs tekniske regelverk 520, se kapittel 4, avsnitt 5.3, vedlegg e.
Utførte grunnundersøkelser skal i tillegg til levering til Bane NOR også leveres til NADAG.
R/P skal levere beregninger i hht. Bane NORs tekniske regelverk og Eurocode 7 på grunnlag av resultater fra både tidligere og nye grunnundersøkelser i prosjektområdet:
På grunnlag av resultater fra tidligere og nye felt- og laboratorieundersøkelser skal R/P redegjøre for følgende forhold i fagrapport:
Det er avgjørende viktig for Bane NOR å ha mulighet til å velge blant flere ulike metoder for grunnforsterkning vurdert opp mot sikkerhet, anleggsteknisk kompleksitet, rasjonell anleggsdrift, konsekvenser for driftssatt jernbane og kostnader. R/P skal i Fagrapport geoteknikk beskrive, beregne og vurdere flere alternative løsningsmetoder for gjennomføring av de planlagte byggetiltakene. Alternative løsninger skal dekke prosjektenes behov og kan være grunnforsterkning, støttekonstruksjoner, fundamenteringsløsninger, setningsreduserende løsninger, spuntkonstruksjoner, og/eller andre tiltak som gir akseptabel sikkerhet mot grunnbrudd og akseptabel setningsutvikling for det ferdigbygde og driftssatte jernbaneanlegget.
R/P skal utarbeide fagrapport geoteknikk med tegningsvedlegg i henhold til kravene i Bane NORs tekniske regelverk 520 Underbygning, Prosjektering og bygging, kapittel 4, * Generelle tekniske krav, avsnitt 5.3 Krav til dokumentasjon av geoteknisk prosjektering, vedlegg g og h.
Hovedrapporten for den tekniske hovedplanen skal inneholde et oversiktlig kapittel om grunnforhold og geoteknikk samt anbefalinger om eventuelle forsterkningstiltak. Det må vises til relevante fagrapporter, karttegninger og geotekniske tegninger. R/P er ansvarlig for å bestille uavhengig kontroll.
R/P skal gjøre seg kjent i oppdragsområdet ved befaring og identifisere aktsomhetssoner (hensynssoner) for flom- og erosjonsfare. Potensiell fare skal kartlegges. Det er viktig at R/P tar stilling til følgende punkter:
Aktsomhetssoner (hensynssoner) for flom- og erosjonsfare skal vises i kart. R/P skal gjennomføre beregninger av dim. vannføring for aktuelle nedbørfelt og kapasitet for dreneringssystemet (i henhold til Bane NORs tekniske regelverk). De aktuelle nedbørfeltene skal vises i kart.
R/P skal redegjøre for følgende forhold i fagrapport:
Hovedrapporten for den tekniske hovedplanen skal gi en oppsummering av fagnotatet med beskrivelse av flom- og erosjonsfare for alle alternativ. Det forventes at R/P gir råd/forslag til løsninger for dreneringssystemet langs hele traseen. R/P må gjøre en vurdering av risikoreduserende tiltak og gi en prioritert anbefaling. Det skal henvises til relevante fagrapporter og karttegninger.
R/P må, i den ingeniørgeologiske fagrapporten, gi sin vurdering om geologiske forhold kan være kritiske for kostnader, konsekvenser for togtrafikken og anleggsgjennomføring av aktuelle løsningsalternativer. Kritiske områder skal identifiseres og forhold som kan påvirke gjennomføringen og kostnadene i disse områdene skal avklares. Geoteknisk kategori og kontrollnivå i henhold til enhver tid gjeldende Eurocode 7 (NS-EN 1997) skal angis i geologiske rapporter.
Som underlag til beregning av mengder for kostnadsestimering er det viktig at R/P vurderer bergkvaliteten for hele strekningen, at Q-verdier blir presentert og at sikringsmengder anslås. Størstedelen av de ingeniørgeologiske forundersøkelsene skal utføres i hovedplanfasen.
Følgende tema bør gjennomgås i ingeniørgeologisk fagrapport og eventuelt følges opp:
Med utgangspunkt i undersøkelsesdata skal R/P foreta en vurdering av hvilke skader som kan oppstå og hvilke tiltak som er nødvendige for å sikre omgivelsene. Det skal også vurderes om det skal søkes om konsesjon for regulering av vann, utdrenering mv. som alternativ til en omfattende gjennomføring av tettearbeider.
Følgende forhold skal blant annet utredes:
Det forventes at R/P, med mindre annet er avtalt, utarbeider følgende tegnings grunnlag til ingeniørgeologisk fagrapport:
Det forventes at R/P, med mindre annet er avtalt, beregner følgende forhold:
Et kapittel om de geologiske forholdene må inngå i hovedrapporten for den tekniske hovedplanen, med henvisning til relevante fagrapporter og tegninger.
Skred er en aktuell naturfare for fagområdene geoteknikk, hydrologi og ing.geologi. Vi foreslår at skred tas med i dokumentet under eget delkapittel. Vi har ikke hatt tid til å se på dette i denne omgang men vi har hentet ut noen punkter fra oppdragsbeskrivelse for skredfarekartlegging. Disse er et foreløpig innspill på hva som bør tas med inn i prosjekteringskontrakten: Det skal gjennomføres kartlegging langs jernbanen for å avdekke følgende faretyper:
R/P skal innhente kvartærgeologisk kart og aktsomhetskart over prosjektområdet som viser skredområder kartlagt av NVE og SVV, se også skrednett.no. R/P skal sammenstille nevnte underlag i et kart for å gi oversikt og danne grunnlaget for eventuelt å planlegge undersøkelsesprogram i oppdraget. R/P skal vurdere om det er behov for å utføre supplerende skredundersøkelser før prosjektering utføres. Det skal utarbeides en rapport som beskriver de mest skredutsatte områdene. Det skal også gjøres en vurdering av hvilke sikringstiltak som kan være aktuelle for de ulike fareområdene. Anvisninger av tiltak skal merkes av på bilder, kart og i tegninger/illustrasjoner. Sluttrapporten skal ha relevante bilder fra alle objektene som er befart. Bilder i tilknytning til sluttrapporten skal være georefererte og leveres digitalt.
Vann, avløp og lokal overvannsdiponering (LOD)
Det skal vurderes om eksisterende VA-anlegg har kapasitet til økt påkjenning. Dersom manglende kapasitet, skal fordrøyningstiltak utredes og prosjekteres på detaljplannivå.